Ingrained av Frankly Good Grains vinner Ät!Stockholm 2025

Södertälje / Stockholm — I finalen av Ät!Stockholm 2025, tävlingen för nya, hållbara och goda livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror som ägde hus på Södertälje Science Park 28 nov 2025, utsågs Frankly Good Grains till vinnare med sin innovativa produkt Ingrained, som kombinerar gräsbeteskött och hydrotermiskt behandlat korn. Den kan beskrivas som ett “Isterband 2.0” som har nya målgrupper i sikte, främst barn och unga. 

Juryns motivering löd:

“En balanserad och näringsrik produkt som fångar den svenska husmanskostens anda i en modern version. Den perfekta balansen mellan produktens råvaror gör den till ett utmärkt alternativ i ett segment där det ofta saknas val. En uppgradering av en historisk rätt som passar in i den växande trenden att återuppta äldre mattraditioner. Med många användningsområden och en hållbar profil är den ett exempel på framtidens mat. Marknadspotentialen finns både inom det stora köket och i dagligvaruhandeln. En värdig vinnare som kombinerar tradition och innovation.”

Isterband 2.0 – där spannmål möter korvhantverk

Ingrained är ett “isterband 2.0”, där hälften av köttet ersatts med hydrotermiskt behandlade svenska korngryn som ökar biotillgängligheten av naturligt förekommande mineraler som järn och zink. Genom att ta bort utfyllnadsmedel och onödiga tillsatser och istället tillsätta fullkorn från Good Grains  skapas en produkt som är mer näringsrik, mer resurseffektiv, med lägre klimatavtryck och med bibehållen – eller förbättrad – smakupplevelse. Alla ingredienser är ekologiska och lokala. 

 - Vi tror att svaret på framtidens korv finns i vår historia, säger Victor Waldenström, grundare av Frankly Foods, och fortsätter: Våra förfäder fermenterade kött och korngryn som en lösning för att öka hållbarheten och näringrikedomen i  tid då resurserna var knappa. Vår korv, Ingrained, bygger på dessa traditioner. Det är en smart lösning för vår tids utmaningar.

David Fredlund, vd på Good Grains som bidrog med korngrynen i korven, säger:

- Att vinna Ät!Stockholm 2025 är ett starkt kvitto på att innovation och tradition kan skapa något helt nytt. Vårt samarbete med Frankly Foods visar att vi kan höja värdet på andras produkter med vår insatsvara, och faktiskt flytta gränserna för vardagsmat på riktigt.

Victor tävlade för första gången i Ät!Stockholm för fem år sedan:

- Jag startade mitt korvföretag när jag fick barn och nu är jag trebarnsfar och min äldsta  är sju år, så det ligger många års arbete bakom; den här produkten är utvecklad med dem i åtanke. Nu bara gasar vi och vill få ut Ingrained i hemmen men även i skolkök runtom i Sverige, säger Victor Waldenström.

Ät!Stockholm arrangeras av MatLust Utvecklingsnod, Region Stockholm, Länsstyrelsen Stockholm och Södertälje kommun. De tre jurygrupperna - smak, hållbarhet och marknad - kallade Ingrained för ”en uppgradering av en historisk rätt ” och prisade den som ”en värdig vinnare som kombinerar tradition och innovation”. Jurymedlemmar inkluderade namnkunniga personer från exempelvis Axfood, Urban Deli, Menigo, ICA, Grönshallen Sorunda, Consupedia, och Chalmers Industriteknik.

Vad vinsten innebär

Som vinnare i Ät!Stockholm 2025 får Ingrained  hyllexponering och demotillfällen på Urban Deli under våren 2026. Vinsten bekräftar att framtidens mat — svensk, hållbar och näringsrik — är efterfrågad.

Om Frankly Good Grains / Good Grains & Frankly Foods

Frankly Good Grains är ett samarbete mellan det framåtlutande korvföretaget Frankly Foods och livsmedelsinnovatören Good Grains. Frankly Foods startade för 5 år sedan med ambitionen att säkra korvens plats på morgondagens tallrikar.  Good Grains utvecklar, producerar och säljer hydrotermiskt behandlade spannmålsprodukter som både gynnar människor och planetens hälsa.

 


 

För frågor, intervjuer eller fler detaljer om produkten och vinnaren – kontakta:

Victor Waldenström, VD/grundare Frankly Foods
Mail: victor@franklyfoods.se
Tel:: +46 73-397 92 75

 

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända